Rozhovor: Sommelier Michel Paszto nám prezradil, aké je to pracovať v michelinskej reštaurácii a čo ho na tejto práci najviac baví | Eventlads.sk

Rozhovor: Sommelier Michel Paszto nám prezradil, aké je to pracovať v michelinskej reštaurácii a čo ho na tejto práci najviac baví

Michel Paszto je nielen náš kamarát, ale v prvom rade výborný sommelier a barman. Svoju cestu v Anglicku začal za barom a prepracoval sa až k vínam. V súčasnosti pracuje v Chesteri, v michelinskej reštaurácii – Simon Radley at The Chester Grosvenor. Jeho vášňou je aj včelárstvo a všetky svoje nadobudnuté skúsenosti a poznatky prináša za bar a do kuchyne.  

 

Ako hodnotíš svoje doterajšie pôsobenie v známej michelinskej reštaurácii? V čom je táto práca iná oproti predchádzajúcemu miestu v Panoramic 34?

 

Je to na oveľa vyššej úrovni, predsa len Simon Radley má jednu michelinskú hviezdu už dlhých 30 rokov. Štandardy sú na úrovni najlepších hotelov vo svete, tak sa tomu treba prispôsobiť. 

 

Byť sommelierom v michelinskej reštaurácii znie veľmi dobre, čo to však presne znamená? Striktné pravidlá a dodržiavanie bontónu alebo naopak voľnosť a tvorba spoza baru? 

 

Bontón je určite dôležitý, je súčasťou servisu a je samozrejmosťou zabezpečiť, aby sa hosť cítil príjemne. Z baru som úplne neodišiel, venujem sa objednávaniu tovaru, primárne vín, pre všetky tri bary, ktoré v hoteli máme. Pred každým novým Tasting menu si zas sadnem so šéfom, rozoberáme jednotlivé chody a potom k nim dolaďujeme vína. Každé takéto menu trvá 6-8 týždňov, používajú sa sezónne ingrediencie, tak sa tomu prispôsobuje aj výber vín. Sme však pripravení poradiť hosťom, ak si želajú niečo iné. V našej pivnici máme okolo 700 druhov vín, tak to nie je problém.

 

Prezraď nám, ako sa dokáže Slovák dostať k takejto lukratívnej pracovnej pozícii? 

 

Úprimne, mal som šťastie. Môj veľmi dobrý kamarát Boris, tiež Slovák, ma oslovil s ponukou, keď hľadali Head Bartendera, tak som sa dostal do hotela. O vínach sa učím už pár rokov, takže keď sa uvoľnila pozícia sommeliera, dostal som ponuku od vedenia a mal som všetku potrebnú kvalifikáciu, aby som to mohol vykonávať, tak som to s radosťou prijal. 

 

Popri práci sa venuješ aj včelárstvu. Ako si sa k tejto záľube dostal? Nie je to len niečo, čo je v súčasnosti moderné, no o pár rokov to nebude nikoho zaujímať?

 

Áno, úplne som tomu tento rok prepadol. Spravil som si včelársky kurz a potom som si zohnal malú kolóniu, ktorú som umiestnil na strechu nášho hotela. Včely sú aktuálnou témou vo svete, nemyslím si, že to prestane byť “moderné”, práve naopak, ten boom ešte poriadne ani neprišiel. Naozaj to nestojí veľa mať aspoň jeden úľ a môžem garantovať, že keď to človek začne robiť, nebude chcieť prestať.  

 

Miešaš hosťom cocktaily aj z vlastného úľa?

 

Ešte nie. Tento rok som začal neskoro na to, aby som získal med, ale na budúci rok mám väčšie plány. Ak všetko pôjde dobre, budeme používať med a ďalšie veci priamo v reštaurácii, aj za barom. 

 

Namiešaš nám jeden Michelov michelinský cocktail? 

 

Keďže sa blíži december, možno sa bude hodiť niečo vianočné. 60 ml rumu infusovaného škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom, 15 ml kvalitného heather honey, 3 kvapky grepovo-citrónového  bitru a pomarančová kôra ako garnish.

 

Aké plány máš do budúcnosti v rámci profesionálneho života?

 

Nemám ešte nič konkrétne, ale určite chcem ostať v Beverage Industry. Chcem si dokončiť niektoré kvalifikácie, ktoré sa na Slovensku nedajú a potom možno poskytovať konzultácie, tréningy a trochu viac cestovať. 

 

Tešíme sa, že s Michelom môžeme spolupracovať a bol pri zrode mnohých cocktail menu pre Event Lads. Rovnako sa podieľal aj na našom Vianočnom cocktail menu, ktorého súčasťou je aj jeho trojica špeciálnych cocktailov.

Nechajte si zasielať novinky z nášho blogu

Odoslaním formuláru udeľujte súhlas so spracovaním osobných údajov.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach: