Rozhovor: Miešal drinky na 32. poschodí najvyššej budovy v Európe | Eventlads.sk

Rozhovor: Miešal drinky na 32. poschodí najvyššej budovy v Európe

Bystrík Uko je slovenský profesionálny barman momentálne žijúci v ďalekom Singapure, ktorý robí dobré meno našej malej krajine vo svete. Prečítajte si viac v našom rozhovore.

Bratislava, Londýn a teraz Singapur, kde sa ti zatiaľ pracovalo a žilo najlepšie, kde si bol najviac spokojný?

Všetky tri mestá majú svoje čaro a to myslím úplne vážne! Bratislava je možno malé mesto, ale všetky bary sú situované v centre mesta a tak nemusíš chodiť ďaleko za dobrým drinkom. Je to už dlhšie čo som mimo Bratislavy, ale myslím si, že barová scéna mala vždy čo ponúknuť. Londýn je barová mekka sveta, vzniklo tam mnoho legendárnym cocktailov. Energia tohto mesta vás úplne pohltí. Pre mňa bude Londýn druhým domovom, strávil som tam 7 rokov neskutočných rokov. Singapur je jedna z ďalších metropol sveta. Ľudia sú tu veľmi zvedaví, radi skúšajú nezvyčajné chute a ingrediencie, sú otvorení rozličným kombináciám a neboja sa vyskúšať nové.
Určite sa jedného dňa vrátim na rodnú hrudu a odovzdám svoje skúsenosti. Londýn ma postavil na vlastné nohy, naučil ma byť nezávislým. Singapur je ako raj na zemi, čisté a pokojné mesto, vzhľadom na to aké je veľké. Žijem tu už rok aj pár mesiacov a momentálne som tu veľmi spokojný.



V Londýne si pracoval v bare, ktorý je súčasťou najvyššej budovy v Európe, asi nemáš strach z výšok, že? Ovplyvnilo chod baru že ste boli na 32. poschodí ?

Ovplyvnilo a celkom dosť. Hlavne príjem tovaru bol niekedy poriadny náročný a veľakrát si to vyžadovalo viac psychického ako fyzického úsilia. Kvôli tomu, že v budove sa nachádza množstvo kancelárií, inštitúcií, barov a reštaurácií a dokonca i hotel. Barbackovia chodili už na siedmu ráno, aby všetko stihli pripraviť. Doniesť tovar zo skladov pod budovou, počkať na dovoz ovocia a alkoholu na vykladacej rampe, vyniesť ľadové bloky a to všetko na 32. poschodie. Druhým dychom však musím dodať, že sme boli super partia ľudí a vždy sme to vedeli zvládnuť.


Momentálne pôsobíš v Origin bare v rámci hotela Shangri-La Singapore, to je úplne iná kultúra, zvyky. Badať nejaké rozdiel medzi zákazníkmi v Európe a Ázii?

Ako som už spomenul predtým, myslím že hostia v Ázii sú viac odvážnejší a radi skúšajú nové veci. Tiež však na druhej strane majú vyššie nároky a stále chcú byť niečím prekvapení alebo zažiť tzv. „wau“ efekt. Vo finále však, ak si ich raz získate na svoju stranu, ľahko stanú sa vašimi stálymi hosťami.
 

Sú nejaké špecifické suroviny, ktoré sa používajú do cocktailov v Ázii? S akou najbizarnejšou si sa tam stretol?

Ázia odjakživa svojou geografickou polohou a rôznorodými poveternostnými podmienkami ponúkala množstvo rozličných druhov, zeleniny, ovocia, bylín a korenín. Veľmi obľúbené je používanie rôznych čajov, kafírových listov a limetiek, mandariniek. Obľúbenosť ananásu asi nikdy neskončí a taktiež niektorých klasických korenín (wasabi, muškátový oriešok, chilli). Zatiaľ som neochutnal nič, čo by sa vymykalo bežnému priemeru, raz sme ale boli oslovení na vytvorenie cocktailu z tzv. „birds nest“ čo sú vlastne hniezda vytvorené z vtáčích slín. 


Máš osobné skúsenosti s barcateringom? Ako je vnímaný vo svete?

Mám a musím sa priznať, že rád robím cateringy mimo baru. Je to trochu zaťažkávacia úloha, hlavne čo sa týka logistiky, inventáru a podobne, ale osobne si myslím, že cateringy sú vynikajúca prezentácia baru ako takého. Z osobnej skúsenosti viem, že o kvalitný catering je vždy záujem. Nepamätám si catering, kde by sme nemali kopec zábavy a smiechu. A je to vždy aj super priestor na nadväzovanie nových kontaktov.

 

Čo si myslíš ako cocktailový odborník - ochutnali by hostia v Ázii drinky z nášho Slovenského baru (napríklad borovičku s uhorkovým sirupom a tonikom)? 

Bez debaty! My sami v Origine sa vždy snažíme doniesť niečo z našej návštevy Slovenska. A zatiaľ borovička, hruškovica, repák, či dobrá slivovica, ale i Bentianna zožali veľký úspech. Ako som povedal, Aziati radi skúšajú nové veci.

Nechajte si zasielať novinky z nášho blogu

Odoslaním formuláru udeľujte súhlas so spracovaním osobných údajov.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach: