Rozhovor: Barman Peter Marcina nám prezradil, ako vznikol projekt We Host You, ktorý má spájať ľudí z gastronómie po celom Slovensku | Eventlads.sk

Rozhovor: Barman Peter Marcina nám prezradil, ako vznikol projekt We Host You, ktorý má spájať ľudí z gastronómie po celom Slovensku

Peter Marcina je jeden z najlepších slovenských barmanov. V súčasnosti pracuje v Mirror cocktail bare, ktorý otvorili v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton. S barom má veľké plány a netají sa tým, že ho chce dostať na medzinárodnú barovú scénu. Vo svojej práci je naozaj špičkou, o čom svedčí aj jeho minuloročné víťazstvo v celosvetovej súťaži Legends of London. Nedávno spoločne s ostatnými barmanmi v Bratislave založil projekt We Host You. Na vlastnej koži sme zažili jeho zanietenosť pre prácu, špeciálny prístup k zákazníkom a v neposlednom rade profesionálnu a dychberúcu prípravu cocktailov.

 

Cocktailové menu v Mirror cocktail bare je rozdelené na celodenné (Classy) a večerné (Art & Nature) cocktaily. Ako vznikla myšlienka priniesť tento zaujímavý koncept cocktail baru?

 

Koncept bol budovaný postupne. Chceli sme zachovať historickú časť hotela, ale zároveň priniesť do baru prvky 21. storočia. Umenie v podobe cocktailu sme tu mali dlho, ale prvýkrát sme do toho zapojili aj skutočných umelcov. Na tvorbu konceptu sme využili sklárov, stolárov či botanikov. Kategória „Nature“ vznikala v spolupráci s najlepšími botanikmi, napríklad s Robertom Bartolem, a cocktaily servírujeme s kúskami živej prírody

 

Si pracovne naozaj veľmi vyťažený, keď si však nájdeš čas, tak sa snažíš zlepšovať po všetkých stránkach. Kde hľadáš a čerpáš inšpiráciu pre svoju prácu?

 

Milujem svet sociálnych sietí a dizajn ako taký. Snažím sa hľadať inšpiráciu vždy a všade a pretransformovať to, čo sa mi páči, do sveta gastronómie.

 

We Host You je projekt, ktorý si založil spoločne s ostatnými barmanmi v Bratislave. Vieš nám ho trochu priblížiť, ako vznikol a o čo je jeho hlavnou myšlienkou? 

 

We Host You! je motto, ktoré vystihuje každý moment v bare. Vystihuje hospitality (pohostinnosť), ktorú dávame našim hosťom. Práve hostia sú náš hlavný záujem, pretože nás dokážu podporiť, aby malá bodka na svetovej mape bola v našom remesle čoraz väčšia a väčšia. Projektom sa snažíme spojiť ľudí z gastronómie po celom Slovensku a vytvoriť spoločne jednu barovú rodinu, ktorá pohostí našich hostí a dostane naše krásne remeslo viac do sveta. 

 

S projektom W.H.Y. ste boli aj súčasťou nášho festivalu Cocktail fest. Ako tento festival hodnotíš?

 

Cítili sme sa veľmi príjemne. Počasie vyšlo na výbornú a celý festival sme si užili najviac, ako sme vedeli. Páčil sa nám aj bohatý program a preto sa už teraz tešíme na prípadný ďalší ročník. 

 

Kde vás môžeme s projektom vidieť?

Pravidelne organizujeme po celom Slovensku W.H.Y talks, kde sa snažíme ľudí vzdelávať, priblížiť im svet gastronómie a rovnako si môžu vyskúšať aj prípravu rôznych cocktailov priamo za barom.

 

Projekt vznikol v spolupráci barmanov hlavne z bratislavských barov, plánujete však oslovovať na zapojenie do projektu aj bary z celého Slovenska? Aká je vlastne situácia s cocktail barmi na Slovensku, teda mimo Bratislavy?

 

Myslím si, že je to na dobrej ceste. Či už Prešov, Poprad, Košice alebo Bojnice. Zažili sme jedinečné bary, kde bola príjemná atmosféra a tešíme sa, že sa môžeme spájať a pozdvihovať barovú kultúru na Slovensku. Sme aktívni na Instagrame, na Facebooku sme založili skupinu, v ktorej si môžu ľudia vymieňať rôzne informácie, a máme aj vlastný web. Budeme radi za každého, kto sa k nám pripojí.

 

Sú podobné iniciatívy aj vo svete? Držia barmanské komunity spolu alebo naopak medzi sebou súperia?

 

Rozhodne držia spolu a celkovo sa spájajú. Našou snahou je zaradiť sa do svetového systému a pozdvihnúť meno slovenskej gastronómie na vyššiu úroveň.   

 

Dokážu zákazníci oceniť nové trendy v cocktailoch? Ako napríklad minimalizmus či zero-waste? 

 

V zahraničí je práve teraz moderný minimalizmus, ale na Slovensku to ľudia ešte nevedia tak oceniť. Ich skôr zaujíma zážitok z hospitality. Veľmi sa však teším, že aj Slováci začali byť ekologickí a zero-waste téma funguje veľmi dobre.  

 

Minulý rok si sa stal víťazom celosvetovej súťaže Legends of London, k čomu ti samozrejme blahoželáme. Prezradíš nám, čo ťa inšpirovalo pri tvorbe víťazného cocktailu?

Názov cocktailu Better idea of live vznikol tak, že som chcel poukázať na lepšie využívanie surovín, ktoré bežne používame. Tento svet by mohol byť omnoho krajší, keby sme surovinami tak neplytvali. Motto, ktoré ma inšpirovalo pri jeho príprave, znie: Svet sa nedá zmeniť z minúty na minútu, stačí keď budeme každým dňom o trochu lepší.“

Do víťazného cocktailu som použil:4 cl London No. 1 ginu, 1/4 čerstvého avokáda a 3/4 na výrobu guacamole. Avokádová zamrznutá šupka slúži ako miska na drink. Z kôstky avokáda som nechal vyklíčiť stromček, pod ktorým sa drink podáva a zároveň zamrznutú kôstku využil ako ľad. Čerstvé stonky koriandru, 2 cl limetkovej šťavy, 2 cl koriandrovo-limetkového kordialu som použil na vytvorenie aromatického kordialu, ktorý som ešte dosladil cukrom. Takto sa využili všetky odpadové zložky jednotlivých surovín. Na záver som pridal 4 kvapky slanej vody, ktorá všetko dokonale spojí. Podávané na ručne robenej keramike od najlepších slovenských keramikárok.

Nechajte si zasielať novinky z nášho blogu

Odoslaním formuláru udeľujte súhlas so spracovaním osobných údajov.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:

Contact

In case you are interested in our services, please contact us by submitting the contact form below.
 

You can also contact us on the phone number

0949 811 316

 

or

info@eventlads.sk

Contact form

By submitting the contact form, you consent to the processing of the personal data.