Júlia Vuľchová zakladateľka PaintPeople | Eventlads.sk

Júlia Vuľchová zakladateľka PaintPeople

 

Mgr. Júlia Vuľchová MSc. je umelec telom aj dušou. Júlia objavila umenie už v útlom veku a venuje sa mu dodnes. Vášeň, radosť a emócie, ktoré umenie rozhodne v sebe skrýva sa rozhodla posunúť ďalej medzi ľudí. Je totižto zakladateľkou PaintPeople a aj vďaka nej môžete čaro umenia objaviť aj vy.

Júlia, my o tebe vieme, že máš vyštudované dve zahraničné vysoké školy v odboroch ekonómia a manažment. Napriek tomu, že na VŠVU si sa zdržala len jeden rok, práve umenie sa stalo tvojou prácou. Prezradíš nám, prečo si uprednostnila tento umelecký smer pred ekonómiou či manažmentom?

Áno, je to tak. Pracovala som pred tým v jednom korporáte ako sales a síce si to vyžaduje nejaký kontakt s klientom, nebolo ho dosť. Náplň práce z 90% bola sedieť za počítačom v kancelárskej budove bez možnosti ovplyvniť alebo vylepšiť nejaké procesy a to ma, poviem popravde, začalo o nejakých pár rokov ubíjať. Dokopy som vydržala v korporáte okolo 5 rokov, potom nastalo obdobie kedy som hľadala svoju cetu, vyučovala jazyky, študovala reštaurovanie a maľovala obrazy. Potom som zorganizovala jeden teambuilding pre Vodohospodárske stavby, čiže celé PaintPeople začalo jedným teambuildingom, čo je zábavné. =) Učila som v Vodohospodárskych jednu pani na vyššej pozícii angličtinu, vedela čomu sa venujem okrem jazykov, tak som jej navrhla zážitkové maľovanie ako možnosť firemnej akcie a bola nadšená. Po akcii všetci účastníci boli tiež veľmi spokojní so svojimi obrazmi a keď som už mala nakúpené všetky veci, skúsila som urobiť aj akciu pre verejnosť, ktorá mala tiež veľký úspech a už to išlo. To som trochu odbočila, ale teda milujem svoju prácu, lebo z 90% to je práca s ľuďmi napriamo, pritom mám možnosť vymýšľať, realizovať, vylepšovať čo chcem, koľko chcem a kedy chcem. Samozrejme sa maľuje každý deň, vymýšľame neustále nové techniky a námety. Práca v PaintPeople je veľmi kreatívna, zábavná a hlavne firmu môžem rozvíjať podľa svojich predstáv. 

Okrem toho, že ty sama si umelkyňa a venuješ sa najme olejovej maľbe, si aj zakladateľou spoločnosti PaintPeople. Povedala by si nám o spoločnosti niečo viac? Ako vznikla prvotná idea a čo ťa motivovalo pri zakladaní spoločnosti?

Na túto otázku som z časti odpovedala v predošlej. =) Koncept art party pochádza z Ameriky (čuduj sa svete;) a v 2015 bol už veľmi populárny v Moskve. Totiž som žila v Moskve v Rusku od 1996 do 2015. Keď som odchádzala odtiaľ do Bratislavy v 2015 sa v Moskve už vo veľkom maľovalo. Bolo tam veľa firiem, čo ponúkali zážitkové maľovanie a dnes je ich ešte asi trojnásobne viac. Čiže som to “odkukala”. Prvú akciu PaintPeople som zorganizovala v 2019 v Bratislave. Predtým tu bolo zopár firiem, čo to robili, jedna dokonca od 2016, ale nikto to nerobil vo veľkom, robili dokopy nejaké 4 podujatia za mesiac. PaintPeople má v máji 25 podujatí v Bratislave a 5 v ďalších mestách. Prirátajme k tomu konkurenciu a sme na cca 60-70 podujatí mesačne a to iba v Bratislave. Čiže PaintPeople nie je prvá firma zážitkového maľovania založená na Slovensku, ale je určite prvá firma, ktorá ukázala ostatným, že z toho môže byť biznis. K neustálemu rozvoju ma motivuje spätná väzba zákazníkov. Vidím, že ľuďom sa náš produkt páči, sú z maľovania s nami nadšení, ešte stále veľa ľudí netuší čo je zážitkové maľovanie, čiže je veľký priestor na rast. 

PaintPeople sa stalo obľúbenou súčasťou teambuildingov. Popísala by si nám ako tieto aktivity prebiehajú? Akú veľkú skupinu ľudí zvládnete naraz a je tento druh zábavy určený aj pre tých, ktorí nemajú žiadne maliarske skúsenosti?

Odkedy sa zážitkové maľovanie dostalo viac do povedomia ľudí, máme obrovské množstvo dopytov na teambuildingy. Každý mesiac robíme 5-10 firemných a súkromných akcií. Klient si vyberie lokáciu: buď v jednom z našich partnerských podnikov, v našom priestore, vo firme u klienta alebo niekde v hoteloch na Slovensku, kde firmy mávajú kongresy. My vopred nachystáme všetky maliarske pomôcky, zásterky, zaigelitujeme stoly a priestor, ak je to potrebné. Klienti prídu, objednajú si vínko a začíname maľovať. Maľovanie je vedené krok po kroku profesionálnymi maliarmi z VŠVU, ľudia dostávajú iba tú informáciu, ktorú potrebujú k namaľovaniu daného obrazu. Všetci maľujú to isté, pokiaľ je to konkrétny námet alebo každý svoje, pokiaľ si vybrali jednu z našich abstraktných techník. Klient si vopred vyberie, čo bude tvoriť  z vyše 200 námetov a techník. Ďalší maliari na podujatí majú za úlohu sa iba venovať ľuďom, pomáhať, opravovať a vtipkovať. =) Naše podujatia nie sú kurzy, je to zábavná aktivita pre dospelých s vínkom a občerstvením. Trvanie maľovanie môže byť 1h, 1.5h a viac podľa obtiažnosti námetu a času, ktorý treba vyplniť. 

Naraz vieme momentálne zabezpečiť maľovanie pre 60 osôb postojačky pri podlažných stojanoch - obľúbené v lete pri maľovaní vonku. A 90 osôb posediačky pri stolových stojanoch a stoloch. Pri takýchto kapacitách musí byť hlavný maliar na pódiu a mať mikrofón, čo na veľkých eventoch nie je problém. Vieme za jeden deň maľovať aj so 120 osobami: rozdelíme ich do 4 skupín po 30 osôb a budeme maľovať v štyroch hodinových kolách. Všetko sa dá, keď sa chce. Vyhovieme aj tým najnáročnejším požiadavkám klienta. 

Z toho, čo sme sa dozvedeli, môžeme povedať, že práca v PaintPeople je zážitková a plná prekvapení. Stalo sa ti, že ti niektoré umelecké diela zúčastnených naozaj vyrazili dych a povedala si si, že toto je skrytý talent?

Určite áno, napríklad minulý štvrtok sme robili prvý krát techniku abstrakt s pozlátením na čierne plátno. Každý účastník si robil vlastné dielo podľa svojej fantázie. Používali sme rôznej materiály, ako napr. štruktúrovacia pasta, zlaté plátky, lepiaca páska, rôzne špachtle a výsledky boli absolútne úžasné! Nevedela som, že ľudí napadne pridať pastu do tejto techniky, ani som im ju neplánovala dať, ale keď chceli prečo nie, dostali pastu. Kreativite sa medze nekladú, nech si tvoria čo im srdce ráči a bola som naozaj prekvapená, aké nádhrené diela vznikli tak spontánne. A teda na tomto podujatí boli viacerí účastníci, ktorí v živote nemaľovali. Napr. bojovník MMA Miro Štrbák vytvoril úžasné dielo iba asi iba za 20 minút, skončil ako prvý a bol so sebou veľmi spokojný. =)

A naopak, aké vtipné či nečakané zážitky ti priniesli teambuildingy?

Hmmmm….. rozmýšľam…. Asi skôr priateľstvá a veľmi príjemný ľudský kontakt na hlbokej úrovni. Keď maľujeme s ľuďmi pár hodín, naozaj sa im venujeme, vedieme ich a ľudia nám dôverujú vzniká isté spojenie / connection medzi maliarmi a účastníkmi. Je to veľmi príjemné, vidieť ako sa mení výraz tváre pred a po podujatí, akí sú šťastní tí ľudia z toho, čo dokázali. Vôbec v to neverili a predsa to dokázali. Toto je ďalší dôvod prečo milujem svoju prácu - môžem byť svedkom toho, ako naši klienti objavujú v sebe schopnosť, o ktorej ani nevedeli, že ju majú a to im dodáva pocit sebaistoty a zvyšuje sebavedomie. Skrátka úžasná vec to sledovať a hlavne, že ty si im k tomu dopomohol. A potom po maľovaní, ak je na to priestor, trávime čas s klientmi v neformálnej atmosfére a bavíme sa. Je to super. =)

Aby to nebolo všetko len o práci a dozvedeli sme sa viac aj o tebe a tvojej osobnosti. Prezraď nám, čo rada robíš vo voľnom čase okrem maľovania?

Momentálne toho voľného času až tak nemám, keďže sme otvorili vlastný priestor v Bratislave a máme ďalšie zmeny vo firme, kým sa všetko zabehne, to ešte chvíľu potrvá. Čiže môj život teraz pozostáva asi z 80% z práce… Ale to nevadí, mňa to baví. Okrem toho sa snažím cvičiť aspoň 2x do týždňa, zdravo sa stravovať, stretávať sa s kamarátmi, skrátka robiť všetky aktivity, ktoré mi dodávajú energiu, aby som vedela byť efektívna a výkonná v práci alebo pomáhajú mentálne regenerovať od práce. Lol. Aspoň raz za 3 mesiace idem na nejakú veľkú d'n'b alebo techno párty, varím veľa jedla skoro každý víkend, milujem jedlo. A sitcomy sú moja najväčšia láska životná. Videla som asi všetky dobré niekoľko krát a obmieňam ich: každých 7 rokov cca si môžem jeden pozrieť znovu, lebo nové dobré nerobia. (smútok) Odporúčam si pozrieť Seinfelda na Netflixe, je to fakt dobré. 

Júlia, my ti ďakujeme za tvoj čas. Pokiaľ máte chuť objavovať svet, nové záľuby a hobby, PaintPeople vám môže pomôcť k objaveniu vášne pre umenie. My v Event Lads vám radi pripravíme spoločenskú udalosť či teambuilding aj s týmto neokukaným druhom zábavy.

Nechajte si zasielať novinky z nášho blogu

Odoslaním formuláru udeľujte súhlas so spracovaním osobných údajov.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:

Kontakt

Pokiaľ máte záujem o naše služby, prosím, kontaktujte nás pomocou kontaktného formulára nižšie.

Kontaktovať nás môžete samozrejme aj na telefónnom čísle

0904 539 618

 

alebo

info@eventlads.sk

 

Kontaktný formulár

Odoslaním kontaktného formuláru udeľujete súhlas so spracovaním osobných údajov.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.